Citroen overschot

Gepubliceerd op 15 februari 2025 om 22:54

Stel je hebt een overschot aan citroenen of ander citrusfruit en je hebt geen idee wat je er allemaal mee kunt maken of doen. Lees dan gauw verder en probeer gerust een optie uit. Natuurlijk zijn er meer opties als deze, maar voor nu heb ik hiervoor gekozen. 

Ik mocht een overschot aan citroenen verwerken voordat ze weggegooid zouden worden. Maar omdat ik dit niet gelijk kon verwerken heb ik ze eerst in koud water gelegd, aangezien ze dan net even langer houdbaar blijven. Dus niet op de fruitschaal of in de koelkast, maar in een beetje water doet echt wonderen om het langer houdbaar te houden. 

 

Gedroogd citroenschijfjes

Nu heb ik de luxe dat ik een voedseldroger tot mijn beschikking heb en daarmee ook regelmatig gebruik. 

Een aantal citroenen heb ik in schijfjes gesneden en deze ongeveer 12 uur lang in de voedseldroger gehad. Hierna waren droog en makkelijk los te halen van het rooster. 

Voor nu was voornamelijk mijn plan hiermee om hier van de zomer de huisgemaakte icetea mee te maken. Maar de gedroogde citroenschijfjes of ander gedroogd citrusfruit kun je op diverse manieren inzetten. 

Bijvoorbeeld in cocktails, gin-tonics, thee, of zelfs een glas water. Maar ook in stoofgerecht of bij het koken van rijst een heerlijke toevoeging. Of wat te denken van decoratie op een zelfgemaakte taart of cake. 

Heb je nu niet de beschikking over een voedseldroger of kies je voor het gemak, in de webshop staan verschillende soorten gedroogd citrusfruit.

Maar drogen in de oven op de laagste stand met het deurtje een stukje open, zou ook een optie kunnen zijn. 

Citroenrasp

Kijk dan naar dit zonnetje en kleuren in het potje.

Voordat ik het sap van de citroen ga gebruiken heb ik eerst de schil geraspt.

Citroenrasp en suiker zijn samen heel erg lang houdbaar in de koelkast. Het dikt wat in en geeft een intense smaak aan al je baksels. Voor mij geeft dit net even een diepere en intensere smaak af als citroensap. 

 

Was de citroenen en droog ze af. Rasp de schil met een fijne rasp. Probeer het wit van de citroen niet mee te raspen, want deze smaakt bitter. Per citroen heb je dan ongeveer 1 eetlepel luchtige rasp. 

Voeg hier dan ook 1 afgestreken eetlepel suiker bij in het potje. Roer het goed door en duw het een beetje aan. Het vocht en de olie uit de schil maken de rasp na ruim een dag een stuk steviger maken. 

BIj schoonwerken is dit bijna oneindig houdbaar en een absolute toevoeging aan je baksels bijvoorbeeld. 

 

 

Citroensap

Natuurlijk kun je heel goed de geperste citroensap invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Fijne porties en makkelijk in gebruik. Maar ik koos er deze keer voor om het sap om te zetten naar siroop. Erg dorstlessend vinden mijn kinderen en echt wel 1 van hun favoriete siropen. 

Ik gebruikte hiervoor het recept van Gezin over de Kook. 

500 ml citroensap en 325 gram kristalsuiker samen verwarmen en dit kokend heet in een schone glazen fles gieten. 

Maar ook gebruikte ik 1 van mijn eigen siroop recepten. 

Zoals je hierboven hebt kunnen zien heb ik het rasp zelf ook verwerkt en hierdoor bleven er natuurlijk hele citroenen over zonder schil. Deze heb ik doormidden gesneden en heel lichtjes uitgeperst. Vervolgens in een ruime pan gedaan. Net onderwater en eventjes laten doorkoken. Minimaal 24 uur laten rusten 

In dit geval de citroenen eruit, afmeten van de hoeveelheid citroenwater en met een gelijke deel suiker wederom opzetten. 

Dit doe je vervolgens kokendheet in schone flessen en je siroop is klaar.

Ben je nu niet zo'n ster in de keuken of kies je voor het gemak? In de webshop staan naast deze citroensiroop nog meer siropen.

Nog een aantal opties

Voor nu heb ik ook van een aantal citroenen het schil eraf gehaald met een dunschiller, zonder het witte erbij. Dit om er op een later moment limoncello mee te maken. 

Staan er nog schijven citroen met suiker voor te bereiden om hier jam van te maken. Al heet het eigenlijk bij citrusfruit geen jam, maar marmelade. 

En heb ik een paar citroenen wederom tot schijfjes gesneden en deze op een bakplaat even in de vriezer gelegd. Zodat ik ze bij volledig bevroren los in een zakje of bakje kan bewaren. Dit vind ik in de zomer een heerlijke alternatief voor een ijsklontje. 

Maar van de schillen zou je ook heel goed een duurzaam en natuurlijk schoonmaakmiddel kunnen maken. 

Echt er zijn zoveel toepassingen voor het gebruik en verwerken van citroenen. Een zeer veelzijdig product, een pareltje in je huis en keuken. 

 

Tag vooral Natuurlijk bij Sanne in je Facebook en/of Instagram bericht als je 1 van de opties heb geprobeerd. 

Of laat weten waar jij een citroen voor gebruikt hieronder in de reacties. Samen weten we natuurlijk veel meer. 

Reactie plaatsen

Reacties

Marjanne
2 maanden geleden

Hoi sanne, dank je wel voor je tips, ik heb ook veel citroenen gekregen vrijdag dus ga jou tips even opslaan en gebruiken.